Δικάζονται οι 8 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης μετά από μήνυση της Κεραμέως – Συγκέντρωση στήριξης (Φωτο)

Σήμερα το πρωί θα διεξαχθεί η δίκη των 8 φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Προέδρων και μελών ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων που διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση μετά από μήνυση της πρώην Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Στο σημείο πραγματοποιείται συγκέντρωση στήριξης των 8 φοιτητών.

Στο πλευρό τους η ΕΛΜΕ Χανίων

Τη στήριξή της στους 8 διωκόμενους φοιτητές εκφράζει μέσω ανακοίνωσής της η ΕΛΜΕ Χανίων, η οποία απευθύνει κάλεσμα σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια Χανίων κηρύσσοντας διευκολυντική στάση εργασίας 1, 2 ή 3 ωρών από τις 11.00 πμ.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρεται:

Δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης αγωνιστών φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πρώην Υπουργό Παιδείας (και νυν Υπουργό Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης) Κεραμέως, στις 4 Οκτώβρη ξεκινάει η δίκη των 8 φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης. 8 συνδικαλιστές φοιτητές και φοιτήτριες, εκ των οποίων και πρόεδροι των Φοιτητικών Συλλόγων Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής, αλλά και εκλεγμένα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την συνδικαλιστική τους δράση και την υπεράσπιση των αυτονόητων φοιτητικών δικαιωμάτων.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την άνευ προηγουμένου επιχείρηση τρομοκράτησης αγωνιστών φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης από την κυβέρνηση και την υπουργό Κεραμέως.

Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές και το φοιτητικό κίνημα.

Τον Οκτώβρη του 2021 η κοσμητεία του ΗΜΜΥ επιδίωξε την πειθαρχική δίωξη σε βάρος φοιτητή του τμήματος και τότε Προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου ΗΜΜΥ. Το «αδίκημα» που διαπράχτηκε ήταν η ανάρτηση μιας αφίσας του φοιτητικού συλλόγου που καλούσε τους φοιτητές σε ορισμένη δράση του Φοιτητικού Συλλόγου (φερόμενη ως «αφισορύπανση»). Οι ενέργειες αυτές συνάντησαν τις άμεσες, μαζικές διαμαρτυρίες των Φοιτητικών Συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης ενάντια στην εφαρμογή του νόμου ΚΧ. Η συνέχεια ήταν μια άκρως συκοφαντική ανακοίνωση η οποία λασπολογούσε σε βάρος των Φοιτητικών Συλλόγων αποκαλώντας τους «ομάδες μειοψηφιών» και την κινητοποίησή τους και τη συνδικαλιστική παράσταση διαμαρτυρίας ως δήθεν «ομηρία». Οχτώ μήνες αργότερα, αιφνιδιαστικά, στάλθηκαν οι 8 κλητεύσεις στους γονείς των φοιτητών και φοιτητριών, οι οποίες τους καλούσαν για υπόθεσή τους» στην αστυνομία Χανίων έπειτα από την πρωτοφανή κίνηση της τότε Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να υποβάλει μήνυση ζητώντας την ποινική δίωξη των φοιτητών, παρεμβαίνοντας χοντροκομμένα στις πανεπιστημιακές υποθέσεις με μόνο σκοπό το στήσιμο μιας αδιανόητης σκευωρίας σε βάρος του φοιτητικού κινήματος!

Η πολιτική σκευωρία που έχει στηθεί σε βάρος των 8 φοιτητών και φοιτητριών, είναι πρωτοφανής μετά τη Χούντα, όπου φοιτητές και αγωνιστές διώκονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα και συνδικαλιστική τους δράση. Η ποινικοποίηση και κατασυκοφάντηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν πρέπει να περάσει.

Να υψώσουμε ανάχωμα απέναντι στην όξυνση της καταστολής και η βιομηχανία διώξεων που εξαπολύεται από της πλευράς της κυβέρνησης με σκοπό την τρομοκράτηση της νεολαίας που αγωνίζεται!

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές και τη συνδικαλιστική δράση!

Καλούμε όλους και όλες στη δίκη των 8 φοιτητών και φοιτητριών την Παρασκευή 4/10, στα Δικαστήρια των Χανίων. Γι’ αυτό τον λόγο κηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας 1, 2 ή 3 ωρών από τις 11.00 πμ.

ΜέΡΑ25: Να αθωωθούν οι 8 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης

Τη στήριξή του στους 8 διωκόμενους φοιτητές εκφράζει μέσω ανακοίνωσής του και το ΜέΡΑ25.

Στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρεται:

Να αθωωθούν οι 8 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης!

Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται από τις κυβερνητικές διώξεις και σκευωρίες

Στις 4/10 ξεκινά η δίκη των 8 φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Προέδρων και μελών ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων που διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση μετά από μήνυση της πρώην Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Μια παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικού συλλόγου στον Κοσμήτορα της Σχολής ΗΜΜΥ ενάντια στην απειλή πειθαρχικής δίωξης φοιτητή για συνδικαλιστική δράση, δηλαδή την ανάρτηση ενημερωτικής αφίσας του φοιτητικού συλλόγου για τα θέματα ημερήσιας διάταξης επικείμενης συνεδρίασης της Συγκλήτου, βαφτίστηκε «ομηρία». Η Υπουργός προέβη στην πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά ενέργεια να ζητήσει διώξεις φοιτητών για μια συνδικαλιστική κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου. Η ίδια Υπουργός που άφησε πίσω της εκατοντάδες τραυματισμένους φοιτητές για να επιβάλλει την παρωδία των ΟΠΠΙ, διαλυμένες υποδομές σε σχολεία και πανεπιστήμια, χιλιάδες αποκλεισμένους μαθητές και μαθήτριες από τα πανεπιστήμια λόγω της ΕΒΕ, έργο που συνεχίζει ο διάδοχός της για τα συμφέροντα των ιδιωτικών κολλεγίων που παριστάνουν τα πανεπιστήμια.

Η κυβερνητική αυτή σκευωρία σε βάρος εκπροσώπων των φοιτητικών συλλόγων αποτελεί μέρος της κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος του φοιτητικού κινήματος. Η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει και να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα, μέσα από το αφήγημα της «ανομίας», με σκοπό να περάσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις διάλυσης της παιδείας που επιχειρεί τόσα χρόνια. Την ενοχλεί το κίνημα της νεολαίας γιατί εκθέτει την πολιτική της, κατάφερε να ξεσηκώσει την κοινωνία ενάντια στη συνταγματική εκτροπή για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και να εμποδίσει πολυδιαφημιζόμενες αυταρχικές μεταρρυθμίσεις όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι διαγραφές και τα πειθαρχικά σε βάρος φοιτητών.

Η σκευωρία αυτή θέλει να φιμώσει, όχι μόνο τους φοιτητικούς συλλόγους και το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα, αλλά συνολικά τις κοινωνικές διεκδικήσεις, τις συνδικαλιστικές πρακτικές και τα συνδικάτα, που βρίσκονται υπό διωγμόν από την αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν θα τους περάσει! Στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών βρίσκεται όλη νεολαία, καθηγητές και μέλη ΔΕΠ από το Πολυτεχνείο Κρήτης και όλη την Ελλάδα, εργατικά κέντρα, σύλλογοι και σωματεία.

Στηρίζουμε τους 8 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης προασπίζοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα και το φοιτητικό κίνημα απέναντι στην κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει τη δημόσια παιδεία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί